Με όλη αυτή την παντελώς καινούρια για μένα, πρόσφατη ενασχόληση με τα μαθήματα πάνω στο μέσο των κόμικς στα πλαίσια των ¨βιβλιοπαιχνιδιών¨ στο Ε.ΚΕ.ΒΙ, θυμήθηκα την δισέλιδη στήλη του περιοδικου “Διαβάζω” που φτιάχνουμε με την Ληδα, εδώ και κάποιους μήνες. Η μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου οπώς αναγράφει κάτω απ΄τον τίτλο του, πρωτοεμφανίστηκε στα περίπτερα το 1975.
Με μοναδική εξαίρεση δυστυχώς, την διακοπή της κυκλοφορίας του για σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο το 2004, λόγο του ξαφνικού θανάτου του ως τότε διευθυντή του περιοδικού Ηρακλή Παπαλέξη, είναι μαζί μας μέχρι σήμερα, παραμένοντας -δυστυχώς- το μοναδικό στο είδος του.
Ένα δισέλιδο λοιπόν μέσα σ’ενα περιοδικό εκ γενετής συνυφασμένο με την έννοια καλό βιβλίο, που ασχολείται με τα κόμικς, δεν το θεωρώ απλά μια προσωπική νίκη για την Λήδα Τσενέ που το κατέστησε εφικτό, αλλά και μια σαφώς θετική ένδειξη οτι η τραγικά λανθασμένη (αν και υπο προϋποθέσεις, δικαιολογημένη) πεποίθηση πως τα κόμικς απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά αρχίζει επιτέλους,αργά αλλά σταθερά, να ξεθωριάζει. Τεντώνοντας λίγο ακόμα αυτήν την ομολογουμένως σπάνια οπτιμιστική μου κρίση, θα ήθελα να πιστέψω οτι θα μπορούσε να σταθεί αιτία (έστω λίγο) να ενισχύσει το υπάρχον κοινό των κόμικς με νέο και εκλεκτό αναγνωστικό αίμα.
Με την ευκαιρία να αναφέρω οτι στο τωρινό τεύχος Νοεμβρίου, η στήλη φιλοξενεί συνέντευξη του Συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη, με αφορμή την τελευταια του πάρα πολύ καλή δουλειά “Logicomix”.
Εδώ βλέπετε επιλεκτικά το πρώτο δισέλιδο που φανερώνει το ύφος και την όλη προσέγγιση, και ακόμα ένα με θεματικό χαρακτήρα γύρω απο την Γαλλική σκηνή κόμικς.
Ναι, η οικοδέσποινα της στήλης -για όσους αναρωτήθηκαν- είναι η ίδια η Λήδα.
Thanks Johnny!
——
Φίλε Δημήτρη γεια σου και σ’ευχαριστω εκ μέρους και των δυό μας. Το σκεπτικό που ακολουθούμε είναι περισσότερο ποιοτικό, παρα γεωγραφικό. Ας είναι καλό και ας ειναι απο όπου να ‘ναι.
Θεωρήσαμε οτι είναι εύκολο πλέον να βρει κάποιος ό,τι κομικς θέλει ακόμα και αν δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Είτε μέσο τον εξιδικευμένων βιβλιοπωλείων κόμικς, είτε απο το ίντερνετ, στην περίπτωση κάποιας επαρχιακής πόλης που δεν διαθέτει κατάστημα. Άρα φτάσαμε στο συμπέρασμα οτι το “τι” μπορείς να διαβάσεις είναι πλέον πιο σημαντική πληροφορία απο το “που” μπορείς να το βρείς. Οσο για την ενίσχυση των εγχώριων εκδόσεων συμφωνώ. Όταν είναι κάποια δουλειά αξιόλογη, δεν νομίζω οτι θα ξεφύγει εύκολα απο αυτή τη στήλη. Αμέσως αμέσως για παράδειγμα, το τεύχος τώρα του Νοέμβρη, ασχολείτε αποκλειστικά με το ελληνικότατο “Logicomix”
Ειναι πράγματι εξαιρετική δουλεία. Κρατάω αρχείο φωτοτυπίζοντας τις σελίδες κάθε μήνα, εγχρώμες φυσικά. Με την ευκαιρία μια παρατήρηση. Θα ήταν πιστεύω καλύτερα οι παρουσιάσεις να επικεντρώθουν σε κόμικς που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Και για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα βρούν εύκολα αλλά και για να ενισχυθούν οι προσπάθειες έκδοσης καλών κόμικς.
Πολύ ενδιαφέρον! Δεν γνωριζα για αυτη τη δουλειά…συγχαρητηρια και στους δυο σας!